marți, 29 noiembrie 2011

"Mândria de a fi român se stinge ca flacăra unei lumânări într-un spaţiu fără oxigen."

M-am hotãrât sã renunţ pentru o perioadã la seria articolelor  despre cãlãtorii şi sã dedic o parte din gândurile şi din timpul meu acestei luni magice din calendar şi din viaţa noastrã-Decembrie.

Decembrie este a 12-a lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Numele lunii decembrie (latină: December) vine de la cuvântul latinesc decem, zece, pentru că luna decembrie era a zecea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna decembrie Poseidon. În România, luna decembrie, popular, se numește Undrea. 

marți, 15 noiembrie 2011

Città murate - Montagnana si Este

Pentru cei care doresc să facã o plimbare prin istorie, Montagnana este oraşul ideal. Uşor de explorat pe jos sau cu bicicleta, oferă monumente, biserici şi muzee de interes.
Situatã la aproximativ 50 de km sud-vest de Padova, cetatea Montagnana este una dintre cetãţile cel mai bine conservate ale regiunii Veneton. A fost construitã între anii 1360-62, de familia Carraresi. Accesul spre interiorul cetãţii este permis de cele patru porţi: Poarta Padova, Poarta Vicenza, Poarta Legnago si Poarta XX Settembre.

Privită din exterior, Montagnana, are aspectul unei veritabile cetăţi medievale, cu ziduri şi turnuri înalte, pregătie să-şi apere oricând locuitorii de pericolele venite din exterior. Oricine păşeşte înăuntrul ei face un salt în timp, într-o eră a cavalerilor şi domniţelor, a regilor şi turnirurilor, a balurilor, dar şi a nesfârşitelor războaie, adicã în Evul Mediu.
Ce caracterizează un oras tipic medieval? Evident, zidurile, care în Montagnana sunt cel mai bine conservate.O vizitã în Montagnana îţi permite să înveţi despre diferite evenimente istorice care au dus la ridicarea zidurilor cetãţii şi construcţia unor clădiri. Printre „Città murate”din Veneto, Montagnana este una care a păstrat cel mai bine zidurile sale medievale, ce dateazã din secolul al XI –lea.
         Secţiuninile de perete din  nordul şi sudul  oraşului se caracterizează prin prezenţa turnurilor, construite dintr-un de material compozit,ceea ce explicã o anumită diversitate de culoare,faţã de secţiuninile simple din caramidã din vestul şi estul cetãţii. Caramida este utilizatã pe scară mai largă în colţuri, la turnuri, în coloane, în creneluri. Grosimea peretelui variază dar, în medie, este puţin mai mică de un metru.Înălţimea zidurilor variază de la 6 la 8 metri.Cea mai mare caracteristica a peretilor este prezenţa celor 24 de turnuri,care permiteau observarea dar şi înlãturarea inamicilor care escaladau zidurile cetãţii.Înãlţimea lor este între 17 şi 19 metri.
Centrul este dominat de Piaţa Maggiore, al cărei plan a suferit influenţele vestitei Pieţe San Marco din Veneţia. Piaţa înconjuratã pe trei laturi de arcade şi clãdiri elegante veneţiene este locul de întâlnire preferat de locuitorii Montagnanei.

joi, 10 noiembrie 2011

Padova - Pratto della Valle

Unul din locurile cele mai frumoase din Padova este celebra piaţă Pratto della Valle. Strãduţele înguste se sfârşesc brusc într-o uriaşă deschidere de 90.000 de metri pătraţi, lăsându-mă cu gura căscată în faţa celei mai mari pieţe a Italiei (şi una dintre cele mai mari din Europa, a doua dupã Piaţa Roşie din Moscova).Panorama este incredibilă!



Insula Memmia(doar 20 000 mp)  este astăzi un parc eliptic, împărţit proporţional de două diagonale largi care se intersectează în centru, continuate spre exterior de poduri de piatră ridicate peste un canal cu apă pe marginile căruia, înălţate în piatră, se înlănţuie două şiruri de statui care însumeazã 78 de figuri de marcă ale Padovei.



Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...