luni, 12 ianuarie 2015

Sfânta Muceniţă Tatiana



Biserica Ortodoxă o prăznuieşte luni, 12 ianuarie, pe Sfânta Muceniţă Tatiana, făcătoare de minuni, recunoscută de creştinătate ca ocrotitoare a tinerilor şi a clerului.


Sfânta Tatiana s-a născut şi a trăit la Roma, într-o familie de nobili, în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Alexandru Sever şi Maximian , recunoscuţi în epocă  pentru cruzimea manifestată faţă de creştini. Tatăl Muceniţei, deşi a fost ales de trei ori proconsul în administraţia imperială, îmbrăţişa pe ascuns credinţa creştină şi fiica lui a fost crescută în spiritul iubirii de Hristos. La vremea când trebuia să se mărite, Tatiana a refuzat să-şi întemeieze o familie şi a ales viaţa monahală. Pentru dăruirea cu care-şi împlinea misiunea, ea a fost numită diaconiţă într-o biserică din Roma, desi nu avea mai mult de 15 ani.
Chemată de puternicii zilei în templul lui Apollo pentru a-i aduce jertfe, Tatiana a refuzat şi s-a rugat cu credinţă lui Hristos. Din acel moment au început pătimirile Tatianei. Dupa mai multe chinuri, judecatorul a hotarat taierea capului Sfintei Tatiana.
În  Biserica Ortodoxă, Sfânta Tatiana este prăznuită cu multă evlavie în ziua de 12 ianuarie. Minunile săvârşite în rândul credincioşilor, şi al tinerilor care i-au cerut ajutorul, acolo unde aceştia se roagă la moaştele ei, au făcut ocolul pământului.
Capul Sfintei a fost adus de la Constantinopol la începutul secolului al XVI-lea ( în anul 1517) de Neagoe Basarab. Domnitorul l-a dăruit Mănăstirii Curtea de Argeş, care este ctitoria sa. Începând cu anul 1949, moaştele sale au fost mutate la Catedrala Metropolitană Sfântul Dumitru din Craiova, unde se păstrează şi astăzi.
Capul sfintei mucenite Tatiana se gaseste in Catedrala mitropolitana din Craiova, in aceeasi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.
În lume, Sfânta Tatiana este ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor, iar în Rusia, Ucraina şi Belarus, sărbătoarea  este cunoscută şi ca zi a studenţilor.
De asemenea, Sfânta Tatiana este şi protectoarea clerului, pentru că ea a slujit ca diaconiţă la Sfântul altar.
Părticele din moaştele sale se găsesc în multe lăcaşuri de cult
Mâna dreaptă Sfintei se odihneşte în Biserica Mânăstirii Adormirea Maicii Domnului a Peşterilor din Rusia ;
Părticele din moaştele Muceniţei se mai găsesc în Biserica Sfintei Tatiana din Moscova, iar un fragment din moaştele sale, la care se închină pelerinii americani, se găsesc în religvariul Mănăstirii Schimbarea la Faţă din Brookline, Massachusetts.


Semnificatiile numelui Tatiana

Prenume feminin des intalnit astazi, Tatiana este la origine un vechi nume roman, folosit destul de frecvent in epoca imperiala tarzie.
Tatiana, scris adesea si Tatjana, Tatianna sau Tatyana, in functie de tara in care este folosit, este un nume de origine slava, derivat de la numele de origine romana Tatianus – clanul roman Tatius. Astazi numele este folosit cu precadere in randul rusilor, cu semnificatia de printesa.
In Rusia, numele a fost purtat de doua femei din neamul Romanovilor: Printesa Tatiana Konstantinovna a Rusiei si Marea Ducesa Tatiana Nikolaevna a Rusiei.
Numele Tatiana era foarte raspandit in primele secole ale erei noastre, patrund in onomastica crestina datorita cultului unor martire care au purtat acest nume. Prin intermediul grecescului Tatiane, numele ajunge la slavi si se bucura de popularitate mai ales la rusi si ucrainieni.
Regasim acest nume la multe popoare europene, dintre care amintim: Taziano, Taziana - in limba italiana, Tatjana, Tanya - maghiara, bulgara si rusa - Tatian, Tatiana, ucraineana - Tetiana etc. Tatiana a fost una dintre eroinele iubite din creatia lui A. S. Puskin.

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...