duminică, 13 august 2017

Croația - date, cifre, informații și curiozități







În urma documentării făcute înainte de plecarea în vacanță, am aflat o serie de lucruri interesante despre Croația, precum și multe curiozități pe care le-am adunat în acest articol pentru cei interesați.


Croația în cifre

Autocesta A1


-1.200 de kilometri de autostradă. Cu o populație de doar 4,4 milioane de locuitori, Croația a reușit să construiască o vastă rețea de drumuri, 1.200 de kilometri fiind numai autostrăzile. Cea mai importanta dintre acestea este A1, care leagă capitala Zagreb (aproximativ 800.000 de locuitori) de Split, și A3, care leaga Croatia de Slovenia.

Autocesta A1

Croația are de trei ori mai multe autostrăzi decât România, deși are o suprafață mult mai mică de 56.594 km pătrați comparativ cu țara noastră care are 238.391 km pătrați.

Autostrăzile sunt numerotate de la A1 până la A12. Cea mai lungă autostradă croată este A1 (Autocesta A1) cu 465 de km, se întinde de la Nord la Sud și face legătura între capitala Zagreb și Split, al doilea mare oraș croat.

Autocesta A1

Autostrada are două benzi de circulație și o bandă de urgență în fiecare direcție. Autocesta A1 traversează munții și trece prin cele mai lungi două tuneluri din Croația, în total sunt 361 de poduri, viaducte, tuneluri. 

Ieșire de pe Autostrada Croația

În prezent, există 33 de ieșiri și 26 de zone de odihnă, iar la fiecare ieșire există o stație de taxare.

Punct de taxare (Cestarina) pe autostradă

Construcția ei a început în anul 2000, după declararea independenței Croației și încheierea Războiului Croat de Independență. Costurile au fost de circa 3 miliarde de euro.

Autocesta A1 este o parte din două mari rute europene: E65 Praga-Bratislava-Zagreb-Rijeka-Split-Dubrovnik și E71 Budapesta-Zagreb-Karlovac-Biha-Knin-Split. Autostrada este de o importanță majoră pentru Croația în ceea ce privește dezvoltarea economiei, în special în domeniul turismului.

România are doar 4 autostrăzi (A1 - A4), iar singura finalizată este A2 (Bucuresti– Fetești – Cernavodă – Constanța) cu o lungime de 206 km.

Autostrada A2 România

Cea mai lungă autostradă din România va fi A3 (București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Târgu Mureș – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Borș) și va avea 584 de km, în prezent sunt gata doar 107 km.

Tronson din Autostrada A1 România


A doua autostradă din România ca lungime va fi A1, care ar trebui să facă legătura între București și Nădlac, însă din cei 576 km sunt gata doar 213 km, București – Pitești (96 km), Pitești (13.6 km), Sibiu (17.5 km), Orăștie – Deva (32.5 km) și Timișoara - Arad (54 km).

Cea de-a patra autostrada va fi A4 (Ovidiu – Agigea – Mangalia – Vama Veche - Bulgaria) și va avea 60 de km, în prezent sunt gata 22 de km.

Tronson din Autostrada A4 România


- În Croația taxele de autostradă sunt destul de mari, de exemplu pentru parcurgerea celor peste 150 de kilometri dintre Zagreb și Rijeka trebuie achitați aproximativ 10,48 euro. 

Punct de taxare Rijeka



Pe această porțiune există 17 tuneluri.

Autocesta A1 Croația


- Croatia are 5.835 de kilometri de țărm, din care aproximativ 4.000 de kilometri de țărm sunt în insule. Țara deține un număr de 1.885 de insule la Marea Adriatica, doar 50 fiind însă locuite.

Insula Krk


- Croația se numără printre țările cu cele mai multe plaje cu steag albastru (blue flag), un simbol ecologic, acordat conform unor criterii foarte stricte care vizează deopotrivă curățenia, calitatea apei și a mediului înconjurător.

Plaja în apropiere de Senj


- Cea mai mare insula este Krk, lângă Rijeka, în Golful Kvarner, de 462 kmp, accesul fiind posibil atât prin intermediul feribotului, cât și pe un pod. 

Podul spre insula Krk

Insula Krk, aflată la 150 de kilometri de coastă este legată de continent printr-un pod lung de doi kilometri - taxa de pod aproximativ 5 euro.

Podul spre insula Krk


- Peste 9,2 milioane de vizitatori

Piața Sfântul Marcu din Zagreb


- În industria turismului din Croația lucrează 140.000 de persoane, 12,7% din totalul forței de muncă.(datele sunt din anul 2011)

- Încasările directe din turism ale Croației sunt estimate pentru 2011 la 5,8 miliarde USD.

- Prețurile la restaurante și cafenele sunt destul de piperate, peste nivelul celor din Grecia, în unele dintre acestea percepându-se un bacșiș (coperto) obligatoriu.



- Croația dispune de foarte multe unități de cazare, la prețuri pentru toate buzunarele. Oferta este bogată în special în ceea ce privește cazarea la pensiuni și apartamente - foarte curate și dotate cu toate utilitățile -, ceea ce face din această variantă de cazare una foarte convenabila.

Apartament Radiceva 3* Zagreb


Informații, date despre Croația


- Croația este o țară din Europa Centrală, situată în nord-vestul Peninsulei Balcanice; se învecinează cu Slovenia la nord, Ungaria la nord-est, Serbia la sud-est, Bosnia-Herțegovina la sud și Marea Adriatică la vest și sud-vest;

- Capitala și cel mai mare oraș al Croatiei este Zagreb, cu o populație de aproximativ 686.000 de locuitori;

Catedrala Sf Marcu din Zagreb


- Croația este o republică parlamentară democratică și unitară. Guvernul (în croată Vlada) este condus de primul ministru, fiind format din patru vice-prim-miniștri și 17 miniștri cu portofoliu. Puterea executivă are atribuțiile de a propune legi și bugetul, de a aplica legile, și de a dirija politicile internă și externă ale republicii. Reședința oficială a guvernului este Banski dvori.

Clădirea Guvernului, Zagreb


Parlamentul (în croată Sabor) este corpul legislativ unicameral. O a doua cameră, Camera Cantoanelor, înființată în 1993 în conformitate cu constituția din 1990, a fost desființată în 2001. Numărul membrilor Saborului poate varia de la 100 la 160; ei sunt toți aleși prin vot popular pe mandate de patru ani. Ședințele Saborului au loc între 15 ianuarie și 15 iulie, și apoi între 15 septembrie și 15 decembrie.

Clădirea Parlamentului, Zagreb


- Cei mai numeroși turiști vin din Germania, Slovenia, Austria și Cehia, pe lângă croați. Durata medie a unui sejur în Croația este de 4,9 zile.

Grosul activității turistice se concentrează de-a lungul coastei Mării Adriatice.

Hotel Imperial, Opatija - construit de împăratul Franz Iosef

 Opatija a fost prima stațiune, fiind deschisă la jumătatea secolului al XIX-lea. Până în anii 1890, ea a devenit una dintre cele mai importante stațiuni balneare din Europa. Ulterior, au apărut și alte stațiuni de-a lungul coastei și pe numeroasele insule,

Stațiunea Volosko


oferind servicii de la turism de masă până la catering și în alte piețe de nișă, cea mai semnificativă fiind turismul nautic, întrucât există numeroase porturi de agrement, cu peste 16.000 de dane,

Portul Volosko

turismul cultural bazându-se pe orașele medievale de pe coastă și pe numeroasele evenimente culturale ce au loc pe timpul verii. 


Opatija - Imperial City, eveniment cultural

Zonele din interiorul continentului oferă stațiuni montane, agrotourism și băi. 

Zagreb este și el o destinație turistică importantă, comparabil cu orașele și stațiunile de pe coastă.  


Catedrala Neogotică din Zagreb

Croația se laudă cu marea nepoluată, lucru dovedit de numeroasele rezervații naturale și cu cele 116 de plaje cu steag albastru.

Plajă în Beli, insula Cres

 Croația se clasează pe locul 18 în clasamentul celor mai populare destinații turistice din lume.

- Croația are un sistem sanitar universal, ale cărui rădăcini stau în Legea Parlamentului Maghiaro-Croat din 1891, prin care se introducea asigurarea obligatorie pentru toți angajații din fabrici și pentru meșteșugari.

- Datorită poziției sale geografice, Croația reprezintă un amestec de patru sfere culturale diferite. A fost o răscruce a influențelor culturilor occidentale și orientale—încă de la împărțirea Imperiului Roman—precum și între Mitteleuropa și cultura mediteraneană.


- Arhitectura din Croația reflectă influențele țărilor vecine. 


Teatrul Național Croat din Zagreb

Influența austriacă și maghiară se vede în spațiile publice și în clădirile din nord și din zonele centrale, arhitectura de-a lungul coastelor Dalmației și Istriei prezintă influențe venețiene.


Arcul Roman-Poarta veche, Opatija

 Piețele mari denumite după eroi naționali, parcurile bine îngrijite și zonele pietonale sunt trăsături ale acestor orașe, mai ales acolo unde a avut loc planificarea urbană barocă pe scară largă, cum ar fi în Varaždin și în Karlovac. 


Piața Ban Josip Jelacic din Zagreb

Parc Angiolina, Opatija

Influențele ulterioare ale curentului Art Nouveau s-au reflectat în arhitectura contemporană.

Fațadă clădire de pe Korzo, Rijeka

 De-a lungul coastei, arhitectura este mediteraneană, cu puternice influențe venețiene și renascentiste în marile zone urbane exemplificate de operele lui Giorgio da Sebenico și Niccolò Fiorentino, cum ar fi catedrala Sf. Iacob din Šibenik. Cele mai vechi exemple păstrate de arhitectură croată sunt bisericile din secolul al IX-lea, cea mai mare și mai reprezentativă dintre acestea fiind Sfântul Donatus din Zadar.


Curiozități despre Croația


- Tăblița de la Baška, o piatră inscripționată cu alfabetul glagolitic, găsită pe insula Krk și datând din 1100, este considerată a fi cel mai vechi text în limba croată.



- Celebul inventator, fizician și inginer Nikola Tesla s-a născut în satul Smiljan din Croația în 1856. Contribuția sa cea mai valoroasă a fost curentul alternativ.

Aleea celebrătăților croate, Opatija


- Geologul Andrija Mohorovičić, cel care a identificat discontinuitatea Moho, s-a  născut în Volosko, Croația. (Intre crustă și mantaua superioară se afla o discontinuitate numita discontinuitatea Mohorovicic sau Moho. Aceasta a fost identificată în 1909 de Andrija Mohorovičić , care a remarcat creșterea bruscă a vitezei undelor seismice în acest punct. Această discontinuitate se află la limita inferioară a crustei, distanța de la suprafața pământului variind intre 5 și 75 km.)

Bustul geologului croat Andrija Mohorovičić, Volosko


- Casa Alba din Washington, SUA, a fost construită cu pietre aduse de pe insula croată Brac;

- Cel mai bine conservat amfiteatru roman se află în localitatea Pula din Croația; este singurul amfiteatru roman din lume cu toate cele trei rânduri intacte;

- Conform “Guiness World Records”, orașul croat Hum este cel mai mic oraș al lumii; acesta are doar 23 de locuitori;

- În Croația există o localitate, Tukanići, cu o singură casă.


Localitatea Tukanići


- Printre cele mai importante invenții croate se află parașuta și cravata; cravata a fost purtată pentru prima oară de soldații croați, apoi a fost preluată de armata franceză, în secolul XVII; croații sărbătoresc Ziua Cravatei pe 18 octombrie. Acestea au fost răspândite ca și accesoriu de modă în secolul al XVII-lea de către soldații croați; în 1667, în timpul domniei lui Louis al XIV-lea al Franței, un regiment special a fost format și denumit după croați: “Cravatele Regale”. 

Magazin de cravate din Zagreb

Noul articol de modă, purtat “à la Croate”, a fost adoptat de către oamenii din Paris. Curând, expresia a devenit baza noului cuvânt francez “cravate”.

- Denumirea nativă a Croației este Hrvatska; de aceea site-urile croate se termină în .hr;

-  Celebrul explorator Marco Polo s-a născut cel mai probabil în 1254 pe insula croată Korcula; chiar și în prezent există oameni pe insulă care au același nume de familie;

- Faimoșii câini dalmațieni sunt originari din regiunea Dalmația din Croația; dalmațienii sunt una dintre cele mai ușor de recunoscut rase de câini din lume datorită petelor negre;

- Prima centrală hidroelectrică din lume a fost “Iskrice”, construitî în orașul croat Sibenik, pe râul Krka, în 1895. Šibenik a fost iluminat electric inaintea multor alte orase europene, printre care Viena, Budapesta, Roma si Londra.

- Croația are șapte locuri ce aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO: orașul Dubrovnik, Complexul Split și palatul lui Diocletian, Parcul National “Lacurile Plitvice”, Complexul Episcopial din Porec, orașul Trogir, Catedrala Sf. James din Sibenik și orașul Stari Grad;

Lacurile Plitvice


-În Croația există 444 de zone protejate, cuprinzând 9% din suprafața țării. Printre acestea se numără 8 parcuri naționale, două rezervații stricte și 10 parcuri ale naturii. Cea mai celebră zonă protejată și cel mai vechi parc național din Croația este Parcul Național Lacurile Plitvice, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Parcul Naturii Velebit face și el parte din programul UNESCO Omul și Biosfera. 

Lacurile Plitvice

Rezervațiile stricte și speciale, ca și parcurile naționale și ale naturii, sunt gestionate și protejate de guvern, în vreme ce alte zone protejate sunt gestionate la nivel de canton.

- Mai multe din scenele din „Urzeala Tronurilor”  au fost filmate în Croația( Dubrovnik).

-  “Winnetou”, renumitul serial de aventură, a fost filmat la Lacurile Plitvice, pe Muntele Velebit și pe râul Zrmanja.



- Inventatorul dactiloscopiei, metoda de amprentare pentru identificarea celor suspectați de crime, a fost Ivan Vucetic, născut în Hvar.

- Riviera Opatija a fost, după Coasta de Azur, principala destinație a elitei habsburgice și încă poartă numele de "Nisa Adriaticii".

Opatija, vedere de pe mare


- Istria are propriul turn înclinat - Turnul cu clopot de 22 metri înălțime din Završje; înclinarea sa este de 40 cm, spre nord.

- Orașul Zadar are prima orgă de mare din lume. Produce sunete folosind doar puterea vântului și a valurilor din mare.

- Sfântul Marinus, un zidar mason din insula Rab care s-a mutat în Italia, a fondat Republica San Marino în anul 301.

- Republica Dubrovnik a fost primul stat care a recunoscut independența Statelor Unite ale Americii.

- În fiecare primăvară pe 1 aprilie, Ludbreg sărbătorește faptul de a fi cel mai apropiat oraș de centrul lumii. Obiceiul a fost stabilit de Ziua Orașului, care simbolizează și ziua de naștere a lui Ludbreg. Fiecare vizitator la eveniment primește o bucată de tort și un pahar de vin turnat din fântâna orașului. Ludbreg este un oraș mic în nord-vestul Croației, situat în regiunea Podravina.

- Pe insula Mljet se poate vedea o insulă pe o insulă: în mijlocul Lacurilor Mari există o altă insulă, un fenomen natural foarte rar.

- Anul 1936 este privit ca fiind începutul oficial al nudismului pe insula Rab, când Regele Edward al VIII-lea al Angliei a venit pe insulă, iar autoritățile din Rab i-au permis lui și prietenului său să înoate goi.

- Vinul a început să se comercializeze în Croația după ce acum 2.500 de ani coloniștii greci au adus aici o mostră din vinul lor, obținut în viile de pe Insula Hvar. Viile originale sunt încă intacte în câmpia Stari Grad, de pe insula Hvar. Astăzi, Croația are mai mult de 300 de regiuni viticole, 17.000 de producători și 2500  vinuri, specialitatea lor fiind vinurile albe.



- Moneda țării este Kuna, ce înseamnă jder în croată, un mamifer de pădure a cărui blană, extrem de apreciată,  a fost folosită pentru a plăti impozitele în provinciile romane din estul Croației. Jderul a apărut pe monedele medievale cu mult înainte de a da numele noii monede, în 1994. (1 EUR=7,27 Kuna (K))


Sper ca toate aceste informații să vă stârnească curiozitatea și să includeți Croația în topul preferințelor voastre!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce poți face gratis în Odessa? Plimbare prin celebrul cartier Arcadia și prânz la restaurantul la fel de celebru „Dacha”

Arcadia este o parte istorică din Odessa, cunoscută ca o stațiune renumită. Cartierul este situat în partea de coastă a orașului și a f...